Competa

Aktiviteter i Competa

Tre og en halv time i fly til den moderne lufthavn i Malaga – leje en bil til meget lavere priser end i Danmark – og så ellers bare afsted.

Vi kunne have valgt at køre til det meget turistede område vest for Malaga, der hvor de eftertragtede byer, Torremolinos, Benalmadena og Fuengirola ligger på række – men vi valgte at køre i østlig retning, hvor der på skiltene stod Almeria og Motril.

Efter ca. 50 km. kørsel på den smukt beliggende solkyst-motorvej drejede vi fra ved Algarrobo og påbegyndte de 15 km. og den halve time op ad bjerget mod Competa. Her er mange sving, men egentlig ret god vej, og sørger man for at holde godt til højre, så er der ingen problemer, og man kan nyde turen.

Frodigheden, med avocadoer, mangoer, vin og oliven, er meget iøjnefaldende, og dette sat sammen med de hvide maleklatter (de hvide landsbyer, pueblos blancos) der er spredt rundt i landskabet, giver et fantastisk sceneri – og det er umuligt ikke at føle sig meget heldig.

Nyder folkelivet

Vi trækker håndbremsen efter motoren er slukket, og stiger ud på Competas centrale p-plads midt i byen. Vi går uden at sige noget til hinanden, vi er optaget af de mange indtryk der møder os i denne dejlige by, og først da vi kommer til kirkepladsen ved Plaza Almijara, hvor der er flere restauranter, falder de første ord.

Vi indtager forskellige tapas og får noget koldt at drikke samtidig med, at vi nyder folkelivet på pladsen. Fem gamle mænd sidder på rad og række, nogle med hat andre med stok, og snakker om dette og hint, vandreturister med rygsæk og vandrestav lader sig falde ned i en af restauranternes stole og et par unge mænd på hesteryg står af, tøjrer hesten og går målbevidst mod baren i hjørnerestauranten.

Historisk tidslomme

Competa er med sine små 4.000 indbyggere en af de mange hvide maurerlandsbyer, der er strøet ud over hele det Andalusiske landskab. I 636 meter over havets overflade, mellem bjergene, Tajeda, Alhama og Almijara grundlagde maurerne byen, der grundet frygten for pirateri blev anlagt i god afstand fra kysten.

Maurerne var Nordafrikanske muslimer der fra år 711 erobrede Spanien, og først ved den kristne generobring med Granadas fald i 1492 og den endelige fordrivelse i 1614 igen blev kristent. Under maurerne blev Andalusien et kulturcentrum hvor Europa kom i kontakt med den arabiske verdens kunst og videnskab.

At gå rundt i Competa er som at bevæge sig i en historisk tidslomme, det er ikke en museumsby hvor husene kun kan fortælle gamle historier, men huse der er nænsomt vedligeholdt og hvor der i dag bor moderne mennesker, der går på arbejde, har børn og familie etc.

De snoede brostensbelagte gader går op og ned, og man kan kun beundre at byens ældre mennesker er i stand til at færdes her.

Blomsteropsatser og springvand

Det er som at gå på opdagelse når man går rundt i byen. Små pladser med blomsteropsatser og springvand, potteplanter som står langs husmurene og så pludselig en fabelagtig udsigt ud mellem to huse der giver adgang til at se Middelhavet i det fjerne.

Her kan man gå i timevis og man vil hele tiden se noget nyt. Apotekeren, bageren, fiskehandleren, supermarkedet og souvenirbutikkerne støder man på undervejs ligesom der efterhånden også er kommet flere kunstgallerier.